Bunele maniere în business: adicția de smartphone îți poate afecta cariera

Voi cât de des faceți phubbing?

Phubbing înseamnă ignorarea persoanei cu care stați de vorbă în favoarea telefonului mobil și este neologismul creat de o echipă de lingviști, scriitori și poeți pentru a descrie acest nou tipar de comportament care ne afectează tot mai mult relațiile.

Studiile recente arată că o persoană își verifică în medie telefonul la fiecare 8-10 minute, deci de aproximativ 100 de ori pe zi, astfel că psihologii au oficializat această nouă formă de adicție (smartphones addiction) și atrag atenția asupra consecințelor ei negative: supraîncărcare cu informație, deturnarea atenției, scăderea eficienței (întreruperea din sarcini complexe scade cu până la 50% eficiența), diminuarea creativității și multe altele. În același timp, phubbing-ul în întâlnirile cu prietenii sau cu familia scade apropierea emoțională și favorizează escaladarea conflictelor.

Un studiu USC's Marshall School of Business, efectuat recent în companiile mari, arată că:

  • 86% dintre angajați consideră că este inadecvat să răspunzi la apeluri telefonice în timpul întâlnirilor iar acest lucru denotă lipsă de respect
  • 84% consideră că este inadecvat să scrii texte sau e-mailuri în timpul întâlnirilor
  • 66% consideră că este inadecvat să scrii texte sau e-mailuri chiar și în timpul prânzurilor cu colegii

De asemenea, studiul a descoperit că Millennials sunt de trei ori mai mari înclinați decât cei de peste 40 de ani să creadă că utilizarea smartphone-ului în timpul întâlnirilor este în regulă. Și încă un aspect interesant: cu cât o persoană câștigă mai mult, cu atât are tendința de a folosi mai puțin telefoanele în timpul discuțiilor live.

De multe ori stăm pe telefon sau pe tabletă cu cele mai bune intenții. Luam notițe de dragul eficienției sau căutăm soluții la cele discutate chiar atunci pe loc. E drept că în acest fel putem salva timp și rezolva o parte din task-uri dar ceea ce pierdem e mult mai important: conectarea adevărată cu interlocutorul. Și implicit posibilitatea de a mai pune o cărămidă la dezvoltarea relației respective,

Prin urmare, de fiecare dată când suntem atenți la telefon îi „spunem” partenerului nostru de conversație că nu îl respectăm suficient încât să îi oferim atenția noastră iar pe termen lung acest lucru ne poate afecta imaginea în fața colegilor și managerilor. Pe de cealaltă parte, capacitatea de a nu verifica telefonul transmite ideea de putere și de control. Dar cum putem începe această schimbare din moment ce toată lumea e obișnuită să facă la fel?

 

5 sugestii de folosire adecvată a smartphone-urilor în întâlnirile de business:

Setați de la începutul întâlnirii pauze de verificare a telefonului și respectați-le prin propriul exemplu.

Cel mai grea luptă într-o ședință nu este cea pentru vinderea ideilor, ci cea pentru captarea  și păstrarea atenției celor prezenți. Cu siguranță atunci când prezentăm o idee nu putem concura cu notificările de pe telefoanele colegilor, așa că anunțați de la începutul întâlnirii durata estimată și prezentați politicos intervalul în care toată lumea va avea acces la telefon, cerând acordul tuturor. De asemenea, puneți voi înșivă telefonul deoparte – ceilalți ar trebui să înțeleagă aluzia și să vă copieze gestul. Altfel, este suficient ca o singură persoană dintr-un grup să își deschidă telefonul pentru a strica dinamica întregii adunări. 

Preluați telefoanele urgente numai după ce ați cerut permisiunea interlocutorului.

Dacă știți că urmează să primiți un telefon la care e nevoie să răspundeți, anunțați dinainte și cereți permisiunea politicos. În situații neprevăzute, cereți de asemenea scuze și gestionați convorbirea numai după ce vă îndepărtați suficient încât să nu deranjați și să nu îi faceți pe ceilalți părtași la intimitatea propriei convorbiri. De asemenea, setați alarma de apel la un nivel de sunet cât mai mic. Nu toată lumea este fanul melodiei alocate lui „iubi”.

Găsiți un mod creativ sau amuzant de a ține telefonul deoparte.

Dacă aveți un birou de meeting-uri, puteți pune un poster creativ care să anunțe faptul că adicția de smartphones se lasă la intrare sau atașați emailului prin care solicitați meeting-ul un astfel de mesaj.

Agreați de la început cu interlocutorul că e confortabil să luați notițe pe telefon sau tabletă chiar în cursul întâlnirii.

Dacă sunteți adeptul metodei de a nota tot ce se discută în telefon sau de a trimite emailuri chiar în timpul ședinței de lucru, e nevoie să cereți aprobarea celorlalți înainte de a începe. Însă chiar și așa, țineți cont de faptul că acest lucru va afecta conectarea în grup și ca urmare ar putea inhiba contribuția celorlalți.

Amintiți-vă că multitasking-ul este un mit.

Se întâmplă des să cedăm curiozității de a verifica o notificare pentru că ne credem capabili de atenție distributivă. Well, e timpul să acceptăm un adevăr dovedit clar de știință: nu suntem concepuți pentru multitasking. Creierul nostru pur și simplu nu poate gestiona simultan mai multe task-uri așa că atunci când ne mutăm atenția către un lucru, cu siguranță cel deja început va avea de suferit.

 

Spread the word. Share this article.